Wat krijgt een baby wel of niet mee?

Soms verbaas jij je als ouder over het feit dat jouw baby al zo wijs kan kijken. Herkenbaar?

Alsof je kind dwars door je heen kijkt en je wat wil zeggen. Zou dat ook zo zijn? In dit voorbeeld van een afstemming wil ik laten zien dat een baby al veel mee krijgt van wat er allemaal rondom hem of haar heen gebeurt. Dit proces begint al in de buik. Het is alleen heel sneu dat wat ze voelen, ze nog niet kunnen zeggen. Op dat moment is het mooi om naar je kind te luisteren door middel van een afstemming. Contact in de energie. Het is bijzonder wat jou baby, jou allemaal kan vertellen.

Baby blog

Hoe kwam het dat je zo verdrietig was?, vraag ik.
Omdat ik het doodeng vond om uit mama’s buik te gaan de gewone wereld in, zegt hij.
Oké, waar was je bang voor?, vraag ik.
Voor alle verwachtingen, zegt hij. Ik voelde me te veel. Ze moeten zorgen voor mij.
Welke verwachtingen bedoel je dan?, vraag ik.
Deze bodemloze wereld waar totaal geen liefde heerst, zegt hij.
Wat bedoel je dan?, vraag ik.
Vorig jaar toen ik geboren werd voelde ik verdriet. Een wereld waar ik me niet fijn voelde. Een maatschappij waar je niet in geboren wilt worden, zegt hij.
Ohjeej, ik wist niet dat je daar zo’n last van ervaarde, zeg ik.
Heeft dat iets te maken met niet willen eten?, vraag ik.
Misschien, zegt hij.
Hoe komt het dan dat je niet wil eten?, vraag ik.
Omdat ik boos ben. Die strijd moet maar eens afgelopen zijn, zegt hij.
Welke strijd bedoel je?, vraag ik.
De strijd over wat wel en niet gezond is, welke regels er wel en niet moeten gelden. Wat er allemaal wel en niet kan. Mensen wel ziek, mensen niet ziek. Ik vind het een grote verschrikkelijke bende. Natuurlijk, ik doe wel gewoon mijn ding hoor, ben verder vrolijk enzo. Ik weet niet, het zit me niet lekker die rare wereld en die bange mensen allemaal, vertelt hij.
Wat knap, hèhè, goed verteld. Weet je, ik kan me best wel voorstellen dat je er het een en ander van mee krijgt, zeg ik.
Ja, zeker, zegt hij.
Wat heeft dit te maken met niet willen eten?, vraag ik.
Weet niet, gewoon protest, zegt hij sip.
Wat zou je dan willen bereiken met het protest?, vraag ik.
Dat we alles niet meer zo vanzelfsprekend gaan zien, maar gewoon weer liefde, geborgenheid en geen angst. Dat wil ik, zegt hij.

Deze baby kon zelfs al vertellen dat angst niet de manier van leven is. Dat liefde en geborgenheid het belangrijkste zijn.

Dus het antwoord op de vraag wat je baby mee krijgt is letterlijk bijna alles. Een baby komt geheel zonder ervaring op de wereld. Daardoor komt het dat een baby voor alles en iedereen open staat. Hij of zij heeft nog weinig negatieve ervaringen of positieve ervaringen meegemaakt en mag nog vanalles leren. Hoe ouder het kind wordt, des te meer het gaat leren filteren. De ervaringen die een kind dagelijks overkomen, negatief en positief, zorgen voor de richting. Het is daarbij belangrijk dat je zoveel mogelijk met je kind praat in plaats van over je kind.

Wil jij weten wat jouw kind jou te vertellen heeft? Laat mij dan luisteren.